lauantai 28. syyskuuta 2013

Vinkeä linssikeitto

Hyvästi tylsät kasvissosekeitot ja tervetuloa täyttävä linssikeitto, joka tuunataan omanlaiseksi heittämällä sekaan mitä kaapista (tai pakastimesta) löytyy. Ongelmana oli pitkään ollut pakastimessa lojuva lanttusose, jonka äityli oli dumpannut mukaani kun oma pakastin alkoi pullistella syksyn herkuista.
Mitä ihmettä lanttusoseesta voi tehdä muuta kuin a) lanttulaatikkoa tai b) lanttukeittoa?
En erityisemmin välitä kasviskeitoista ja mielestäni lanttulaatikko on parhainta "muiden äitien" valmistamana. Mutta linssikeitto toimii aina ja miksei toimisi myös lantun kera! Eikun kokeilemaan.

Reseptiin tulee 1 kynsi, koska kaapista löytyi tälläkertaa näitä yksikyntisiä valkosipuleita!


Tähän tarvitaan vaikkapa seuraavia aineksia:


Punasipuli
Valkosipuli
Oliiviöljy
2dl Punainen linssi
5dl Vesi
Merisuola
Kuivattu Chili
Kaalia (kourallinen)
Lanttusosetta (pakastepussillinen)
1/2 dl Kookoshiutaleita
1 prk Tomaattimurska
2 dl Kerma
1 prk tuorejuustoa (valkosipuli)



Chilirouhe Mexikosta (tai itseasiassa Eduskuntatalon leipäjonosta...)
Tulisuus 3/10 eli mieto. Tupakan?! ja kuivattujen hedelmien maku.
Lisäsin valmiiseen keittoon vielä runsaasti chilitahnaa...

Löysin reseptivihostani vanhan linssikeittoreseptin, jossa oli tölkillinen kookosmaitoa. Eihän sitä köyhänä opiskelijana ollut varaa usein ostaa, joten olen kirjoittanut reseptin alle: "korvaa kookosmaito kermalla ja kookoshiutaleilla - toimii". Eli voit käyttää myös kookosmaitoa jos sitä sattuu kaapista löytymään. Kaalia lisäsin vain sen takia, että jääkaapin perukoille oli jäänyt pieni yksinäinen valkokaali joka halusi mukaan. Ja jos tomaattimurskaa ei ole, niin tuoreet tomaatit toimivat varmaan vielä paremmin! Etukäteen mietittynä olisi ollut ehkä parempi olla laittamatta torta på torta valkosipulin kanssa valkosipulituorejuustoa, mutta kun ei nyt sitä yrttituorejuustoakaan ollut saatavilla tähän hätään.

No se ohje: kuullota hyvin huuhdellut linssit sipulin ja valkosipulin kanssa öljyssä. Lisää vesi, kaalit, suola ja chili. Keittele 10 minuuttia ja lisää lanttusose ja tomaattimurska. Myös kookoshiutaleet voi heittää sekaan tässä kohtaa, mutta kerman ja tuorejuuston jätän viimeiseksi. Vedin sauvasekoittimella keiton vielä tasaisemmaksi ja hauduttelin keittoa n.20 minuuttia. Keitto olisi varmaan parasta seuraavana päivänä, mutta kokemuksesta tiedän että kattilallinen keittoa katoaa tämän jengin suuhun ihan kokonaan. Tarkista lopuksi suolan määrä.

Maku oli ylllätys - tämä maistui ehkä enemmän kasvissosekeitolle kuin linssikeitolle, koska lanttu oli aika hallitsevassa asemassa. Loivensin kasvissosemaisuutta lisäämällä ripauksen intialaisuutta garam masalalla. Lopputulos olikin sitten hieman jouluinen! 

En laita tähän kuvaa keitosta, koska hei - kaikkihan tietää miltä vauvansosekeitto näyttää!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti